top of page
  • petervanmarwyk

Hippe functietitels: wel of niet doen?

Je weg weten te vinden in de arbeidsjungle van vandaag, het is geen gemakkelijke opgave. Eerder schreven we al een blog over hoe je daarin zelf de weg kunt leiden als werkzoekende. Vandaag gaan we dieper de jungle in, maar dan met opdrachtgevers en intermediairs. Want jullie hebben de taak om vacatures vandaag de dag er echt uit te laten springen. Je zoekt niet zomaar een kandidaat, nee je wil de juiste persoon vinden voor een bepaalde vacature. Hoe doe je dat? Heeft het zin om vacatures op te leuken door ze een hippe functietitel te geven?De creativiteit achter de hippe functietitels is ontstaan in een periode toen werknemers de banen voor het kiezen hadden. Vooral jonge mensen voelen zich dan meer aangesproken door een functie als ‘verloningskoning’ in plaats van ‘salarisadministrateur’, of 'financiële held' in plaats van 'boekhoudkundig medewerker'. Het heeft dus zeker voordelen om een functietitel te verhippen: jouw vacature springt er uit, wekt nieuwsgierigheid op en trekt een bepaalde doelgroep aan. En laat dat dan net de doelgroep zijn, waar je naar op zoek bent.


Het nadeel, dat aan zo’n hippe functietitel kan kleven, is dat de titel niet genoeg over de inhoud van de functie zegt. Er wordt gereageerd op de hippe functietitel, niet op de daadwerkelijke functie. Je krijgt dan wellicht veel reacties, maar mist daarbij de goede kandidaten. En wat wil je als opdrachtgever/intermediair liever? 50 sollicitanten, waarvan er 20 geschikt zijn? Of 500 sollicitanten, waarvan er 20 geschikt zijn?


Daarnaast kan een hippe functietitel ervoor zorgen dat de vacature minder snel gevonden wordt. Om bij bovenstaand voorbeeld te blijven: een kandidaat zal uit zichzelf niet snel zoeken op een functie als ‘verloningskoning’.


De genoemde nadelen zouden je bijna doen besluiten om de vacaturetekst dan maar bij het oude te laten. Maar doe dit niet! Het is zeker zinvol om vacatures op te leuken door ze een hippe functietitel te geven. Nieuwe technologieën kunnen verder kijken dan de functietitel. Op basis van diverse factoren zoals vaardigheden en competenties, opleiding en werkervaring kunnen cv’s en vacatures met elkaar gematcht worden. Zorg er daarom altijd voor dat jouw vacature duidelijk maakt wat een goede kandidaat in huis moet hebben.


Plaats je jouw vacature vervolgens op Jobliebe dan krijgen kandidaten vacatures te zien, die bij hun profiel passen. De intelligente matchingstechnologie, die door Jobliebe gebruikt wordt, zorgt er namelijk voor dat kandidaten en vacatures gematcht worden op basis van vaardigheden en competenties. En dan is daar jouw spraakmakende vacature, die de juiste kandidaat aanspreekt en door die juiste kandidaat gevonden wordt! Hoe mooi kan de arbeidsjungle zijn, als je de weg er weet te vinden…


Meer weten?


243 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page