In deze periode van COVID-19 krijgt de verslechterende situatie op de arbeidsmarkt steeds vaker de aandacht in de media. Bij een tweede lockdown zouden de werkloosheidscijfers op kunnen lopen naar wel 10%! Als werkgever zou je kunnen denken dat een groter aanbod van beschikbare kandidaten gaat leiden tot het eenvoudiger aantrekken van betere kandidaten. Maar meer beschikbaarheid van werkzoekenden leidt niet automatisch tot het aantrekken van de beste kandidaten. Ook in deze periode moet je als werkgever aantrekkelijk zijn voor potentiële nieuwe medewerkers.
Te vaak zien we dat werkgevers uitblinken in een achterhaalde manier van adverteren, met een opsomming van rationele feiten over de eigen organisatie en een longlist van functie-eisen, die veel kandidaten afschrikt. Potentiële kandidaten herkennen zich hierdoor vaak niet in een rol binnen de organisatie en laten de mogelijkheid er te gaan werken onterecht aan zich voorbij gaan. Competenties, vaardigheden, cultuur en waarden worden als steeds belangrijker gezien door kandidaten waardoor ze zich verbonden gaan voelen met hun potentiële nieuwe werkgever.
De vertaling van competenties en vaardigheden naar de werkzaamheden waar de nieuwe medewerker aan de slag moet om succesvol uitdagingen uit te gaan of problemen op te lossen in hun nieuwe rol is cruciaal. Daarmee kan de kandidaat zich een beeld vormen van de nieuwe rol en bepalen of dit past. Dit in plaats van te checken of wel aan alle functie-eisen (“het schaap met 5 poten”) wordt voldaan, wat eerder afschrikt dan enthousiasmeert.
Daarnaast is het belangrijk geloofwaardig en eerlijk te blijven als organisatie om de verwachtingen naar de kandidaat te managen. De betrokkenheid van eigen medewerkers, die deze rol al vervullen, bij het sollicitatieproces kan daarbij zeer waardevol zijn; ook bij het opstellen van de vacaturetekst.
Als laatste is het verstandig om weg te blijven van veel gebruikte clichés zoals “carrièretijger”, “out of the box denken” en “marktconform salaris”. Spreek liever over “je bent betrokken en weet wat er speelt”, “durf buiten de bestaande lijntjes te treden” en benoem het salaris!
Kortom: blijf als organisatie bewust aandacht geven aan de juiste communicatie naar toekomstige kandidaten, om daarmee de beste kandidaten te enthousiasmeren te reageren op de mooiste rol die bij hun past. Want ook een organisatie kan maar één keer een eerste indruk achterlaten. Dit geldt zeker in een periode waar de vraag naar banen groter is dan het aanbod. Het werven van de juiste medewerker is essentieel in goede tijden, maar minstens zo belangrijk in economisch zware tijden; zeker op het moment dat rendementen onder druk staan en nog meer op de kosten gelet moet worden.
Meer weten?
Comentarios