top of page
Foto van schrijverAnne Winters

Solliciteren anno 2020; zo doe je dat!

Bijgewerkt op: 10 mei 2021

Je bent op zoek naar een nieuwe baan. Het is tijd voor een nieuwe uitdaging, je gaat jezelf ontwikkelen bij een ander bedrijf. Een bedrijf dat je nog niet kent, maar waar je heel graag wilt werken. Want zij hebben jouw droomvacature openstaan en die baan is jou op het lijf geschreven! Hoe zorg je er dan voor dat je opvalt tussen al die andere sollicitanten? Hoe zorg je ervoor dat ze jou uitnodigen om op gesprek te komen? In deze blog delen we vijf waardevolle tips met je, doe er je voordeel mee.



Tip 1: Ben niet bang om je netwerk te gebruiken

Misschien komt het een beetje cliché op je over om je brief te beginnen met “Henk wees me op deze openstaande vacature en raadde me zeker aan te solliciteren”. Nou hoeft het natuurlijk niet altijd Henk te zijn, maar het komt juist betrouwbaar over als je aangeeft dat je op de vacature bent gewezen door iemand die zowel jou als de recruiter kent. Dit wekt nieuwsgierigheid op en de recruiter kan je op die manier plaatsen. Het is in ieder geval zonder meer beter dan de klassieke zin: “Ik zag de vacature en werd meteen enthousiast”.


Tip 2: Richt je op de functie en het bedrijf waar je op solliciteert

Laat zien hoe jouw kennis en ervaring aansluit op de functie. Gebruik voorbeelden van hoe jij als persoon daarbij matcht. Je hoeft niet letterlijk de gestelde functie-eisen uit de vacature over te nemen, liever niet zelfs, maar laat wel zien dat je daar aan kunt en wilt voldoen. Tevens laat je zo zien dat je je hebt verdiept in de functie. Datzelfde geldt voor het bedrijf. Bekijk hun website, de markt waarin ze werkzaam zijn, etc. Laat met enthousiasme zien dat je je huiswerk hebt gedaan en waarom je per se bij hen wilt werken en niet bij een ander bedrijf.


Tip 3: Maak van je motivatiebrief geen kopie van je cv

Aangezien je je cv als bijlage meestuurt, is het niet nodig om in je brief op te sommen wat je allemaal in het verleden hebt gedaan. Alleen wanneer het relevant is voor deze functie of voor het bedrijf, is het goed om daarover te schrijven in je brief. Wanneer je bijvoorbeeld vanuit je passie een studie bent gaan volgen, waar je nu ook mee aan de slag wilt in deze functie, dan is het natuurlijk goed om die passie te benoemen! Dat geeft meer achtergrond ook bij je cv. Zo vult de een de ander aan en sluit het goed op elkaar aan.


Tip 4: Zorg voor een professionele brief

Gebruik een goed leesbaar, standaard lettertype zoals Arial, Verdana of Calibri. Dit komt zakelijk over en leest prettig. Lees je brief nog eens of meerdere keren na, zodat je er zeker van bent dat er geen (type)fouten in staan. Nog beter is het om je brief door iemand anders na te laten lezen. Iemand die jou goed kent en de brief voor de eerste keer leest, kan je vaak ook nog goede tips geven over hoe de brief over komt.


Tip 5: Last but not least: een gouden tip voor degenen onder ons die niet bang zijn aangelegd en het niet erg vinden om in de spotlight te staan. Solliciteer via social media, zoals LinkedIn.

Bijna ieder bedrijf heeft tegenwoordig een LinkedIn pagina, zodat je het bedrijf in kwestie kunt taggen. Door het bereik van dit kanaal zul je zien dat jouw bericht, wat dus in feite jouw sollicitatie is, niet onopgemerkt zal blijven. Het bedrijf in kwestie kan niet anders dan reageren op jouw bericht. Dit vraagt natuurlijk om enige creativiteit, maar je scoort zeker punten op basis van de originaliteit! Andere originaliteitsprijzen zijn er voor sollicitanten die een video opnemen of bijvoorbeeld een magazine maken van hun sollicitatie.


Succes!


138 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page