top of page
  • petervanmarwyk

Met deze 5 tips houd jij thuiswerken nog wel even vol

Bijgewerkt op: 10 mei 2021

Als ZZP’er ben ik het gewend om vanuit huis te werken. Voor mij heeft de coronacrisis daarin geen directe verandering gebracht, behalve dat ik enkele maanden niet in mijn favoriete koffietentje heb kunnen werken. Dankzij de coronacrisis zijn inmiddels veel van mijn vrienden ook genoodzaakt om (enkele dagen) thuis te werken. Sinds de laatste maatregelen van kracht zijn, is dit bij veel bedrijven (weer) de norm geworden. Wellicht heb jij daar ook mee te maken en kun je wel wat tips gebruiken hoe je dit nu het beste vol kunt houden. Lees dan zeker deze blog!Tip 1: Plan je dag

Beschouw je eigen nieuwe werkplek thuis als het voormalige kantoor waar je heen ging. Werd je voorheen wakker met een wekker? Zet deze dan, maak je klaar voor je werkdag en ga naar je ‘kantoor’. Zorg ervoor dat je duidelijke taken hebt voor die dag. Heb je enkel grote doelen om naartoe te werken? Maak ze dan klein, zodat je stap voor stap dit grote doel behaalt. Dit vereist enige discipline en zelforganisatie, maar je zult zien dat het je rust geeft.


Tip 2. Zorg voor ontspanning

Misschien bespaar je nu veel tijd die je anders kwijt zou zijn met naar werk reizen en kun je jezelf tussen het werken door trakteren op de vrijheden die het thuiswerken juist biedt. Merk je dat je even niets uit handen krijgt? Ga dan naar buiten voor een wandeling of pak een koffiepauze met een van je buren, die ook thuis aan het werken zijn. Natuurlijk ben je veelal afhankelijk van geplande meetings, maar met een goede planning kun je ontzettend productief zijn en een heel fijne werkdag beleven.


Tip 3: Neem vaak een korte pauze en beweeg voldoende

Je werkplek thuis is wellicht niet zo ‘arbo technisch verantwoord’ als dat het op kantoor is. Misschien zit je gewoon aan de keukentafel te werken, met slechts een laptop. Probeer waar mogelijk te zorgen voor een goede stoel en tafel en bijvoorbeeld een beeldscherm. Wellicht kan je dit in overleg met je werkgever regelen. Los daarvan is het sowieso goed om voldoende te bewegen, ook om het werk vol te houden. Drink lekker veel water, zodat je ook vaak genoeg moet opstaan om naar de wc te gaan. Goed voor lichaam én geest!


Tip 4: Zorg voor een goede werk-privébalans

Je hoeft geen trein te halen, je hoeft de spits niet voor te zijn. Het heeft absoluut voordelen dat je nu niet te maken hebt met reizen van en naar je werk. Maar let op: de verleiding kan groot zijn om nog net even wat langer door te werken, omdat je zo goed op dreef bent. Of omdat je nog ‘even’ iets wilt afmaken. Want je bent toch al thuis. Jij bent zelf verantwoordelijk een goede balans tussen werken en je privéleven. Zorg daar ook voor.


Tip 5: Houd de leuke contacten met je collega’s en leidinggevende in stand!

Gemis van collega’s wordt als het grootste bezwaar aangedragen van het werken vanuit huis. Sociaal isolement ligt daarbij op de loer. Organiseer een online koffiemomentje of een vrijdagmiddagborrel om dat tegen te gaan. Of pak de telefoon en bel even met die collega met wie je het altijd zo goed kunt vinden. Zorg goed voor jezelf en voor de mensen in je omgeving. Zo komen we samen deze crisis door.


108 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page